Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
30.4.2021, Milan Šurkala, aktualita
Obnovitelné zdroje elektrické energie způsobují vyšší nutnost vytváření dočasných úložišť energie. Vedle akumulátorů tu je i mnoho jiných technologií. Společnost Hydrostor to zkouší např. s ukládáním do stlačeného vzduchu.
del42sa (249) | 2.5.20218:00
v podstatě to je něco jako elektrárna dlouhé stráně v Jeseníkách, akorád tam se nepouživá stlačený vzduch, ale jen voda a turbíny. Jen tady úplně nerozumím tomu skladování tepla z ohřátého vzduchu a jeho znovu ohřívání když je tlakem vodního sloupce vytlačovaný vzduch použit k roztáčení turbíny ­(?­) Ve videu totiž zmiňují že je použita adiabatická komprese.

viz:

"Adiabatická komprese = Adiabatická změna stavu plynu je taková změna, při které se pracovní látce teplo zvnějšku ani nepřivádí, ani se ven z látky neodvádí. Adiabatická komprese je stlačování či snižování objemu plynu bez odvodu či přívodu tepla. 0,1 MPa na 0,5 MPa se objem vzduchu zmenší na 32 % původní hodnoty."
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1500) | 2.5.20219:57
taky bych řekl že to je hodně podobný princip jako přečerpávací elektrárna, jen to bude někde schované a nemůsí se ufiknout kopec. Ale s životností mnohem lepší jak nějaké akumulátorové bazmeky. A účinnost je jasná že je nižší, když z jednoho média dělají jiné, u akumulátorů už se skladuje elektřina.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 2.5.20219:59
Prostě proženou vzduch těsně před turbínou nějakým výměníkem tepla­/ohřívačem, aby ještě zvětšil svůj objem. Ovšem spíš by mě zajímalo, jak chtějí zařídit potřebnou těsnost. 600m hluboké důlní dílo, kde nesmí být jediná netěsnost. Plus Kalifornie, která je u tektonického zlomu a zemětřesení je tam pomalu ob den...

A druhá věc je, že by se mělo ekopošukům vysvětlit, jak ­"funguje­" obnovitelný zdroj. Tedy jakou má ­"fantastickou­" účinnost a kolik KM2 panenské přírody zařve kvůli naprosot směšnému množství vyrobené elektřiny.
Odpovědět0  0
potooczech (345) | 3.5.202113:29
Tak je to v podstatě jen přečerpávací elektrárna s tím rozdílem, že pracuje s plynem a to je vždy problém. Plyn je stlačitelný, jeho stlačením vzniká velké množství odpadního tepla, se kterým je třeba pracovat, jinak je to zbytečná ztráta. A při dekompresi zase hrozí opačný problém se zamrzáním. Proto je nutné zajistit, aby ten děj probíhal adiabaticky, což zajistí vyšší účinnost a bude předcházet problémům souvisejícím s teplotními změnami při kompresi a dekompresi plynu.

Jinak akumulátory jak autor zmiňuje mají vyšší efektivitu, ale na druhou stranu je otázka, kolik by stálo vybudovat úložiště s kapacitou 10GWh v podobě akumulátorů a jakou by to do budoucna představovalo ekologickou zátěž. Stejně tak ta životnost akumulátorů je někde úplně jinde. Tohle v podstatě přežije za svou životnost prakticky 3 akumulátorové ekvivalenty a nezbyde po tom naprosto nechutná halda akumulátorů k likvidaci. Naopak je to zajímavý způsob využití hlubinných důlních děl do budoucna. Protože ty jsou už nyní rozeseté po celém světě.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.